8 Ekim 2016 Cumartesi

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?






   Bulutları ele alalım. Nasıl ki bulutlar yağmurları depolar, Cloud Computing'de benzer bir fonksiyon gösterir. Örneğin bir şirkette yönetici görevindesiniz, çalışanlarınızın ihtiyaçlarını karşılayacak doğru donanımı ve yazılımı temin etmeniz gerekir. Bu durumda çalışanlarınıza sadece birer bilgisayar vermeniz yeterli olmayacaktır. Donanımla birlikte gerekli yazılım lisanslarını da satın almanız gerekir. Kaldı ki bu döngüyü her yeni gelen çalışan için yinelemek mecburiyetindesiniz. Yatırım yapmaya yetecek kadar kaynağınız varsa bile sürekli tekrarlanan bu ihtiyaçları karşılamak bazı problemlere neden olabilir.
   Böyle bir durum için yeni bir seçeneğiniz var. Her bilgisayar için bir yazılım paketi yüklemek yerine, yalnızca bir uygulamayı yüklemeniz tüm problemlerinizi çözebilir. Böyle bir uygulamayla çalışanlarınız gereksinim duyduğu programlara web tabanlı hizmetler aracılığıyla ulaşabilirler. Her çeşit uygulama ki buna Microsoft Word gibi kelime işlemciden karmaşık veri analizi programlarına kadar, başka bir şirketin sahip olduğu bilgisayarlar çalıştıracak. Özetle bulut bilişim teknolojisini bu şekilde açıklanabilir. 
    Tabi bulut hizmeti satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Gartner raporu, servis sağlayıcının çalıştığınız sektördeki referansları, hukuki zorunluklar, hizmetin sunulduğu coğrafi yer bunların en önemlileridir.


Bulut Bilişim’in Geliştirme Modelleri
 Birçok alanda, birçok biçimde kullanılmaya imkan sağlayan bu teknoloji 4 ayrı çeşidi ile karşımıza çıkıyor.

Public Cloud (Genel Bulut): Bu bulut teknolojisi internet üzerindeki sunucular ile kurulan çeşididir. Daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanabileceğimiz, kullandığınız kadar ödeme yaptığınız  bu modele en güzel örnek elektronik postalardır.

Private Cloud (Özel Bulut): Büyük şirketlerin, özellikle bilgileri mühim olan şirketlerin tercih ettiği bir modeldir. Var olan bilgiler kurucunun gözetimi altındadır ve bu bilgilere erişim güvenliği ve gizliliği yüksektir. Microsoft bunu bize Hyper-V ve System Center Ürün Ailesi yardımı ile sağlamaktadır.

   Hybrid Cloud (Melez Bulut): Bu bulut teknolojisi türü Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkmaktadır. Şirketlerin büyüklüğüne göre birleşim oranları farklılıklar gösterebilir.

   Community Cloud (Topluluk Bulut): Birkaç şirketin ortak kullandığı hizmetleri bünyesinde bulunduran bulut teknolojisidir. Şirket
 üyeleri uygulamalara ve verilere ulaşabilmektedir.

    Avantajları
  ►Bulut bilişim sistemleri API’ler ile hızlı kullanım kolaylığı sağlıyor.
 ►Daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve bu yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabilme gibi olanaklar sağlıyor.
  ►Sürekli olarak artan verilerin arşivlenmesi, kullanıcıların yetki ve takibi gibi konuların oluşturduğu alt yapı karmaşası ortadan kalkıyor.
  ►Bulut teknolojisi yazılımları web tarayıcıları üzerinden çalıştığından, bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve  Smart TV'ler de kullanılarak platform bağımlılığından koruyor.
  ►Bulut yazılım hizmetini veren şirketlerin  verilerinin tutulduğu serverları 7/24 yazılım ve donanımsal olarak güvenlik tedbirlerini aldıklarından dolayı ana bilgisayardan daha güvenlidir.

Özetle; bulut bilişim çok daha az maliyetle, kuruluma gerek kalmadan, her yerden çalışmayı destekleyen bir hizmettir.

Dezavantajları
Bulut teknolojisi servisi kullanarak data saklanması, kullanıcının verilerini riske atması bilgi güvenliğini ve kullanıcı gizliliğini sağlayamamaktadır. Güvenlik açıkları oldukça fazladır.
Ülkelerin ekonomik durumlarından dolayı dijital bölünmeyi arttıracak, bu da uluslararası, politik ve ekonomik sorunlar doğuracaktır.
En önemli sorun ise depolanan verilere ulaşılabilmesi için internet bağlantısının olması gerekmektedir. Yani internet olmayan durumlarda bilgilerimize erişmek söz konusu değildir. İnternete bağlı olarak düşük hızlı internete sahipseniz veri alış-veriş hızınız da o derecede daha yavaş olacaktır.
Hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte donanımsal ve yazılımsal bakım ve tamir maliyetlerinin azalacak olması ve buna bağlı olarak da bu işi yapan Bilgi Teknolojisi (BT) uzmanlarının iş sahalarının daralması durumu da son dezavantajlardan birisidir.

Bulut depolama hizmetlerine en iyi örnekler

    Kısaca açıklayacak olursak Bulut Bilişim müşterilere üç temel hizmet sunuyor:

  • IaaS: Altyapı Hizmetinde, kullanıcı, yazılımları ve uygulamaları kullanmak için güç kaynağı, ağ, saklama, sunucu donanımları ve diğer sistemlerden yararlanıyor. Kullanıcı bu yazılımları ne zaman kullanacağına kendisi karar veriyor ve tüm bileşenler üzerinde tam bir kontrol sahibi oluyor. Altyapı hizmetine ‘Amazon Elastic Compute Cloud’ örnek verilebilir.



  • PaaS: Platform Hizmetinde, kullanıcı, belirli bir platformla (genellikle Java, Python veya .Net platformlarıyla) uyumlu olan uygulamalarını zengin bir ortamdan yararlanarak kullanıyor. Bu ortamda iş kuyruğu yönetimi, veriye erişim, uygulamalar arası iletişim gibi araçlar sunuluyor. Platform Hizmetine örnek olarak Google App Engine ve Microsoft Azure  gösterilebilir.



  • SaaS: Yazılım Hizmetinde, kullanıcı, önceden belirlenmiş uygulamaları doğrudan Web tarayıcısından çalıştırır. Uygulamalar farklı kullanıcılara aynı kolaylıkla kullanılmak üzere tasarlandığından, iş ihtiyaçlarına özgü tasarımlara veya kişiye özel yapılandırmalara izin vermiyor. Yazılım hizmetine ‘SalesForce.com’ hizmeti örnek gösterilebilir. 
Bulut Bilişim Uygulamaları
 
Karelport.com: Bulut üzerinden hizmetler, fırsatlar ve sosyal paylaşım olanakları sunan online iş çevresi 
Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2): Ölçeklenebilir ve kullanım kapasitesi kadar ücretleme yapılan Amazon.com’un bulut işlem gücü servisi
Fizy.com: Bulut üzerinde müzik dinleme servisi
Google Apps: Ofis, veri ve iletişim amaçlı online uygulamalar
Salesforce.com: Salesforce’un müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) servisi



Türkiye'nin Bulut Bilişim ile imtihanı :)))


Kaynak:
Wikipedia
Turkcell
Microsoft
IBM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder